top of page

Wat is de R-Ladder? Het toepassen van circulaire strategieën

De grootste CO2 uitstoot is afkomstig van ons materiaalgebruik. Bovendien hebben we te maken met een schaarste van grondstoffen. Om dit te verminderen gaan we aan de slag met het behouden van grondstoffen in de kringloop. We streven naar zero-waste en een circulaire economie in 2050. Hiervoor moeten we in transitie. We moeten terug naar de tekentafel en onze producten onder de loep nemen.


Bron: Hanemaaijer, A. et al. (2023), Integrale Circulaire Economie Rapportage 2023, Den Haag: PBL.
Bron: Hanemaaijer, A. et al. (2023), Integrale Circulaire Economie Rapportage 2023, Den Haag: PBL.

Hoe hoger op de ladder, hoe lager het grondstofgebruik

De R-Ladder beschrijft zes strategieën die helpend zijn bij het circulair maken van producten en processen. Vaak hebben we het al over recyclen van producten. Dit voorkomt dat grondstoffen in de verbrandingsoven terecht komen en zorgt voor het behoudt van de grondstof. Maar het zou eigenlijk nog veel beter zijn, wanneer we het grondstofverbruik in totaliteit verminderen. Dit doen we door slimmer te consumeren en produceren.


R1: Refuse en Rethink

Ga na of je een bepaalde grondstof daadwerkelijk zelf nodig hebt of bekijk welke producten je intensiever kunt gebruiken, waardoor er minder van nodig zijn.


R2: Reduce

Verminder het grondstofgebruik door efficiënter met de grondstof om te gaan tijdens de productie en het gebruik van het product.


R3: Re-use

Geef een goed product een tweede leven! Verleng de levensduur van een product door het te verkopen op bijvoorbeeld tweedehandswebsites of ga zelf op zoek naar tweedehands producten.


R4: Repair, Refurbisch, Remanufacture en Repurpose

Repareer producten die stuk zijn of geef oude producten een opknapbeurt, waardoor ze weer een tijd mee gaan. Mocht dat niet lukken, bekijk dan of bepaalde onderdelen van het product hergebruikt kunnen worden. Zo verleng je de levensduur van producten.  


R5: Recycling

Laat het product tot grondstof verwerken met dezelfde of mindere kwaliteit dan de oorspronkelijke grondstof. Dit kan met afval, maar ook met reststromen als bijvoorbeeld koffiedik.


R6: Recover

Het product belandt in de verbrandingsoven. Deze stap willen we in een Circulaire Economie zo veel mogelijk voorkomen. De grondstof wordt hier omgezet in energie, maar kan niet meer gebruikt worden voor nieuwe producten.


Design thinking is een geschikte methode om te gebruiken bij het meer circulair maken van je producten of processen. Wij zijn opgeleid in het begeleiden van zulke processen en kunnen je de eerste handvatten geven om aan de slag te gaan. Neem voor meer informatie contact met ons op!

bottom of page