top of page

De gevolgen van CSRD voor het mkb



Hoewel mkb-bedrijven voorlopig geen verplichte duurzaamheidsrapportage hoeven op te stellen, kunnen ze wel vragen verwachten van grotere bedrijven die hun producten afnemen door de opkomst van CSRD. Deze bedrijven willen weten hoe jouw producten worden gemaakt, door wie, en of dit op een eerlijke en verantwoorde manier gebeurt.


Wat kan je als mkb'er nu al doen?

Het is belangrijk dat je als mkb’er voorbereid bent om vragen van je klanten te beantwoorden. Als je deze informatie niet kunt verstrekken, kan je afnemer ervoor kiezen om met een concurrent te werken die dit wel kan. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:


  • Documenteer je keten: Neem de tijd om op papier te zetten hoe je toeleveringsketen in elkaar zit. Bekijk bijvoorbeeld eens goed waar al je producten vandaan komen, met welke materialen je producten gemaakt worden of hoe duurzaam het productieproces is.


  • Vraag informatie op bij je leveranciers: Wellicht dat je niet alle vragen goed kan beantwoorden of dat het juist vragen bij je op roept. Het is dan goed om eens informatie op te halen bij je leveranciers.


  • Gebruik CSRD als hulpmiddel: Ondanks er voorlopig geen rapportageplicht komt voor het mkb kan je de CSRD wel als hulpmiddel inzetten om stappen te gaan zetten. Wanneer het mkb rapportage plichtig wordt ben je alvast voorbereid.

Door proactief te zijn en deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je klaar bent om aan de eisen van je afnemers te voldoen en daarmee je concurrentiepositie te versterken.


Heb je advies nodig of wil je aan de slag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

bottom of page