Voor veel organisaties is het een uitdaging om aan de slag te gaan met circulariteit. Vaak zijn in het verleden keuzes gemaakt, die lastig te doorbreken zijn. Ga op zoek naar argumentaties achter eerder gemaakte keuzes. Waarom worden onze producten met deze grondstoffen gemaakt? Is het wel nodig om gebruik te maken van zo veel verpakkingsmateriaal? Kunnen we dat niet anders doen?
Design Thinking is een krachtige methode om te gebruiken bij het circulair maken van producten. Het stimuleert creatief denken, iteratief testen en een mensgerichte benadering. Het is belangrijk om verschillende stakeholders bij dit proces te betrekken. Design thinking bestaat uit de volgende vijf fases:
Empathize
We verdiepen ons in de behoeften van de gebruikers en de milieubelasting van het product. Ga in gesprek met klanten en analyseer de levenscyclus van het product.
Define
Vertaal de inzichten naar een heldere probleemstelling, zoals bijvoorbeeld:
- Hoe kunnen we de levensduur van het huidige product verlengen?
- Hoe zorgen we dat materialen eenvoudig te hergebruiken zijn?
- Hoe kunnen we reparatie en onderhoud vergemakkelijken?
Het is goed om met elkaar doelen vast te stellen waar de oplossing aan moet voldoen, zoals bijvoorbeeld het verminderen van de CO2 uitstoot of zorgen voor modulair gebouwde producten.
Ideate
Ga in brainstormsessie(s), design sprints of co-creatie met klanten en experts out-of-the-box ideeën genereren om het probleem op te lossen. Heb je al eens nagedacht om producten te leasen in plaats van te verkopen (product-as-a-service)? Wat kun je leren uit de natuur (Biomimicry)? Maak een lange lijst met innovatieve circulaire ideeën.
Prototype
Zet je ideeën om in tastbare prototypes en test deze in de praktijk. Bekijk eens hoe je je product kunt maken met gerecyclede of biobased materialen, test een modulair ontwerp waarbij onderdelen eenvoudig vervangen kunnen worden en experimenteer met een circulair business model. Dit geeft inzicht in wat werkt en waar nog verbeteringen nodig zijn.
Test
Test de prototypes met de echte wereld. Ga in gesprek met eindgebruikers en haal feedback op. Bekijk daarnaast de haalbaarheid in de waardeketen en check de kosten. Wanneer je de testen hebt afgerond weet je wat de beste ideeën en uitwerkingen zijn. Het is goed om stappen waar nodig te herhalen en verbeteren om verder te komen in de uitwerking.
Samenwerking
We zijn samen verantwoordelijk voor het behalen van een circulaire economie in 2050. Het is dan ook raadzaam om samen te werken aan doelstellingen en acties die dat mogelijk maken. Bekijk dan ook in de keten met wie je kunt optrekken en werk samen met bijvoorbeeld leveranciers, eindgebruikers, brancheorganisaties en ontwikkelmaatschappijen.
Ben je op zoek naar handvatten die je kunt gebruiken om met design thinking aan de slag te gaan? Onze adviseurs zijn opgeleid in het begeleiden en faciliteren van design thinking processen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.